De beste reistijd in Indonesië is afhankelijk van het natte- en het droge seizoen en kan per eiland verschillen. In grote lijnen kan men stellen dat het droge seizoen duurt van april tot half november. Het hoogseizoen is in juli en augustus en 3e week december tot begin januari. Houdt ook rekening met nationale feestdagen en schoolvakanties.

Nationale feestdagen 2018

 
Dag Datum Holiday Commentaar
zondag 01-01-18      Nieuw jaar  
zaterdag 16-02-18      Chinees nieuw jaar Imlek.
zaterdag 17-03-18      Hari raya Njepi Balinees nieuwjaar
vrijdag 30-04-18       Good Friday Internationale Christelijke feestdag
dinsdag 01-05-18      Dag van de Arbeid Werelddag van de Arbeid
donderdag  10-05-18      Hemelvaartsdag 40 dagen na Pasen
maandag 24-04-18      Isra Mirai Terhemel stijging van de profeet Mohammed
dinsdag 29-05-18      Waisak Dav Geboorte van de Budha (Sidatra Gautama)
       
       
zondag 25-06-18      Idul Fitri
Suikerfeest (einde van de vastenmaand Ramadan)
maandag 26-06-18      Idul Fitri  
donder- en vrijdag 27 tot 30-06-18      Hari Raya Puasa vakantie  
donderdag 17-08-18      Onafhankelijkheidsdag  
vrijdag 01-09-18      Idul Adha  
donderdag 21-09-18      Muharram Islamisch nieuw jaar
vrijdag 01-12-18      Maulidur Rasul Geboorte van de profeet Muhammed
zondag 25-12-18      Kerst  
 
Een belangrijke tijd om beter niet te reizen maar op dezelfde plek te blijven is Eid Al Fitr (spreek uit idul fitri). Vlak voor, tijdens en vlak na deze dag reist heel Indonesie naar de plaats waar zij vandaan komen (mudik) om samen met hun familie het einde van het vasten te vieren.
 

Schoolvakanties

 
Uiteraard is dit afhankelijk van welke scholen we bedoelen. In Indonesië gaan kinderen verplicht naar de SD (basisschool), SMP en naar de SMA. Wel leuk is het om onderweg tijdens uw reis spontaan een school te bezoeken!
 

Seizoenen

 
Indonesië ligt vrijwel rond de evenaar in het zuidoosten Azië. Deze voormalige Nederlandse kolonie is vrijwel geheel tropisch. Op de hoogste plekjes van de berggebieden op Papoea en Borneo na hebben vrijwel alle grote eilanden een tropisch regenwoudklimaat (type Af volgens de Köppen-Geiger klimaatclassificatie). De kleinere eilanden ten oosten van Java en sommige delen van Java zelf hebben een tropisch moessonklimaat. Dat is omdat deze regio's een duidelijker onderscheid hebben in een nat en een droger seizoen hebben waarbij de droogste maand wat betreft hoeveelheid neerslag onder de 60 millimeter gemiddeld per maand blijft steken.
Aan regen geen gebrek in Indonesië. Gemiddeld valt er 1500 tot 2500 millimeter regen per jaar, maar sommige delen van Indonesië zijn aanzienlijk natter. Vooral de bergen op Irian Jaya (Papoea) krijgen aan de loefzijde veel meer regen te verwerken en ook op de andere eilanden zijn het vooral de oostelijke en noordoostelijke hellingen die redelijk wat regen te verwerken krijgen. Indonesië kent een regenseizoen (moesson) die in september (westen) of oktober begint. Deze regenperiode waarin redelijk grote hoeveelheden neerslag kunnen vallen houdt gemiddeld aan tot en met maart. Vanaf april wordt het droger in vrijwel geheel Indonesië. Dit is het moment dat de noordoostpassaat draait en overgaat in passaatwinden die uit zuidoostelijke richting komen. Tijdens de drogere periode krijgt het noorden van Indonesië nog wel te maken met een kleine regenperiode in de maanden juni en juli. Augustus en september zijn aanzienlijk droger, vooral in het zuiden als een zuidoostelijke stroming vanuit Australië droge lucht aanvoert. In oktober gaat de zuidoostpassaat weer over in een noordoostpassaat waarbij de hoeveelheid neerslag flink toeneemt. De meeste regen valt in de vorm van (fikse) buien, die vaak gepaard gaan met onweer. De eilanden Borneo, Java en Sumatra zijn op jaarbasis goed voor maar liefst zo'n honderd dagen met onweer per jaar.
  
 
Kenmerkend voor Indonesië zijn de vele vulkanen en bergen waardoor er op sommige eilanden enorme hoogteverschillen voorkomen.  Op Papoea vind je de berg Puncak Jaya die met een hoogte van 4884 meter het hoogste punt in de regio is en één van de weinige plekken rond de evenaar is waar zelfs sneeuw en ijs te vinden is. De totale gletsjeroppervlakte is de afgelopen decennia wel afgenomen.
 
 
Op de lijst van de 100 hoogste bergtoppen ter wereld staan er in totaal maar liefst 10 uit Indonesië in de lijst. Puncak Jaya is de nummer negen in deze lijst. Het bergachtige landschap heeft een duidelijk invloed op het klimaat van Indonesië. Op de hoogste pieken is het allereerst koeler dan in de laagst gelegen gebieden.
Op de hoogste pieken van Papoea (het voormalige Irian Jaya) komt zelfs eeuwige sneeuw voor.
Voor de rest van Indonesië bepaalt de ligging en het seizoen waar en hoeveel regen er valt. De loefzijde van een berg is de zijde waar de wind inkomt. Bij een passaatwind uit noordoostelijke richting is de loefzijde de noordoostelijke kant van de berg. Bij een zuidoostpassaat komt de wind vrijwel continu uit zuidoostelijke richting waardoor de zuidoostelijke kant van de bergen de loefzijde wordt. De loefzijde van een berg vangt vrijwel altijd meer neerslag dan de lijzijde. Dit komt onder andere door stijgingsregens en het feit dat langere ketens van bergen regendepressies als het ware tegen kunnen houden. De depressies regenen als het ware leeg tegen de bergwand aan waardoor men aan de lijzijde van de berg aanzienlijk minder regen krijgt.
 
Voor meer informatie kunt u de website over klimaat het best bezoeken.

Bedrijfsgegevens

go Indonesia
Veenwortelstraat 107
6841KL Arnhem
Kamer van Koophandel 61291811
SNS IBAN NL09 SNSB 090 2344 242

Contact

T: 026-3219588
M: 06-44137031
E: info@go-indonesia.nl

Lid VvKR.

 

Back to top