Met zijn dichte jungles, biodiversiteit en inheemse volkeren is Kalimantan zowel mysterieus als enorm groot, het beslaat ongeveer twee derde van Borneo en 30% van het totale landoppervlak van Indonesië! Maar zonder de rivieren die het terrein van moerasland ontleden zou het bos bijna ontoegankelijk zijn. Hoewel er fatsoenlijke luchtverbindingen en wegen welke de grote steden verbinden zijn blijft  de beste manier om dit bijzondere eiland te ervaren de boot. Hoewel dramatisch minder ontwikkeld dan het aangrenzende Maleisië (provincies Sabah en Sarawak) en Brunei blijven er zich in de donkere bossen onontdekte zoogdieren onthullen. Dit is een land van longhouses en voormalig koppensnellende en bijgelovige Dayak dorpen waar, ondanks het invallen van de 21ste-eeuwse technologie, het tromgeroffel van de sjamaan moeiteloos het geluid van mobiele telefoons overstemd. Gezien de lopende milieu-strijd in Kalimantan, is er geen betere en meer nodige tijd om dit bijzondere deel van Indonesië te bezoeken. Met uw bezoek draagt u bij aan het behoud van de enorme biodiversiteit van dit deel van de wereld omdat ecotoerisme een beter alternatief is voor slash&burn van de regenwouden.

Wij kunnen een op maat reis samenstellen voor iedere leeftijd. Zo hebben we ervaring met reizen met kinderen, tieners en jongeren en hebben we zelf de halve wereld gezien met een backpack. 

Klik op de rode markers en bekijk de bijzondere locaties welke je tijdens een Kalimantan reis kunt aandoen.
 

Wanneer te gaan?

 

Februari-april en augustus-september zijn geweldig maanden om te zoeken naar de  wilde orang-oetans in plaatsen als Kutai National Park, wanneer de bossen in bloei zijn met bloemen en fruit. Deze maanden bevinden zich ook het droge seizoen en zijn de rivieren minder vol en langzamer. Minder regen betekent ook minder bloedzuigers! In de laatste week van september vind het Erau Festival plaats en zie je duizenden Dajaks die van over geheel Kalimantan convergeren op Tenggarong in een roes van tribale kostuums, ceremonie en dans.

 

Kalimantan hoogtepunten:

 

Tanjung National Park

In de jaren is 1990 de Borneo Orang utang (orang betekent mens en utang betekent bos in het bahasa Indonesia) Survival Foundation opgericht voor de bescherming van 350 orang-oetans in de Meratus en Sungai Wain bossen. Vanwege de uitgebreide ontbossing is het ecosysteem van de bergen, waaronder veel flora en fauna soorten bedreigd. Traditionele Dayak dorpen zijn ook aan het verdwijnen.

Makakan rivier tocht (2,3 of 8 dagen)

Deze Mahakam reis is een boottocht met een houten huisboot langs de machtige rivier de Mahakam welke vloeit uit het centrum van het vasteland door een torenhoge kloof en door dichte primaire regenwoud. Mahakam is het belangrijkste rivier systeem waarlangs de inheemse en voormalig koppensnellende Dayak al generaties wonen en trachten hun inheemse manier van leven en de cultuur te behouden. Met uw reis draagt u hier aan bij.

Balikpapan

Door de oliewinning en de houthandel is de stad sterk gegroeid. De bevolking komt uit voor een belangrijk deel uit andere delen van Indonesië en bestaat onder meer uit Dajaks, Banjar, Buginezen, Madoerezen en Javanen. Door de gemengde bevolking is het Indonesisch de belangrijkste voertaal.

De Derawan-eilanden

(Indonesisch: Kepulauan Derawan) liggen in de Celebeszee ten oosten van de provincie Oost-Kalimantan van Indonesië. Administratief behoren zij ook tot deze provincie. De eilandengroep bestaat uit de eilanden Derawan, Sangalaki, Kakaban, Maratua, Panjang en Samama met nog een aantal kleine eilanden en half onderwater gelegen koraalriffen.

Biodiversiteit

De eilandengroep is in 2005 aangemeld op de tentatieve list van de werelderfgoederen van de UNESCO want de eilandengroep ligt in een biodiversiteitshotspot: er komen 872 soorten vissen voor die typisch zijn voor een koraalrif, 507 soorten koralen en andere ongewervelde dieren zoals reuzenschelpen (waaronder de doopvontschelp) en de kokoskrab. Verder twee soorten zeeschildpadden; de zwaar geëxploiteerde soepschildpad heeft op deze eilanden het grootste broedgebied voor zijn eieren in heel Indonesië.

Exploitatie   

Twee eilanden van de archipel zijn bewoond, te weten: Derawan (1 dorp met 1259 inwoners) en Maratua (4 dorpen met 2704 inwoners). Visserij is de belangrijkste inkomstenbron voor deze bevolking. Sinds de jaren 1990 wordt gevist op tandbaarzen (groupers), napoleonvis (Cheilinus undulatus) en zeekreeften, waarnaar veel vraag is op de wereldmarkt. Er zijn drie resorts speciaal voor duikers en er bestaan plannen voor meer. Verder zijn er plannen voor een vliegveld op Maratua (plan was in 2013) Oktober 2014 was deze nog niet gereed.

Kutai National Park

Kutai National Park is een laagland nationaal park welke aan de oostkust van  Borneo logt, in de provincie Oost-Kalimantan in Indonesië, variërend van ongeveer 10 tot 50 km ten noorden van de evenaar.

Geografie

Het park is gelegen ten noorden van de rivier de Mahakam en omvat een aantal meren: Danau Maau, Santan, Besar en Sirapan. Het grenst aan de steden Bontang en Sangatta en 120 km ten noorden van de provinciale hoofdstad Samarinda. Er zijn verschillende traditionele Bugis nederzettingen in het nationale park.

Samarinda

Samarinda is de hoofdstad van de provincie Oost-Kalimantan, op het Indonesische eiland Borneo, op 50 km afstand van de monding van de Mahakam rivier in zee. De stad zelf heeft ongeveer 335.000 inwoners. Het lokale bestuur gaat echter over een groot gebied, van 718 km², dat veel dorpen omvat, en in totaal ca. 580.000 inwoners.

De plaats is gesticht in 1730 als een handelspost. De, op sommige plaatsen bij hoog water kilometer brede, rivier is de belangrijkste handelsroute met het binnenland en kan bovendien met zeewaardige schepen tot Samarinda worden bereikt. Langs de rivier bevindt zich industrie waar het hout uit het binnenland wordt gezaagd of tot triplex verwerkt. Daarnaast is er een levendig verkeer van allerhande vaartuigen. Via het wegtransport kan men namelijk vooral plaatsen in de nabijheid van Samarinda bereiken.

Luchthaven

De Luchthaven Samarinda is een van de grootste luchthavens van Oost-Kalimantan, voornamelijk gebruikt voor vluchten naar het binnenland.

Banjarmasin

Banjarmasin (ook wel Bandjermasin of Bandjarmasin) is de hoofdstad van de Indonesische provincie Zuid-Kalimantan (Kalimantan Selatan) op het eiland Borneo.

Deze stad met ruim 500.000 inwoners behoort met Pontianak, Balikpapan en Samarinda tot de grootste steden van Kalimantan (het Indonesische deel van Borneo).

Banjarmasin werd in 1526 gesticht en in 1606 vestigde zich in die stad een Nederlandse handelspost voor de handel in peper. Later ging het deel uit maken van de Nederlandse kolonie Nederlands-Indië waarbij het de hoofdstad was van het Nederlands-Indische deel van Borneo.

De haven van Banjarmasin wordt nog steeds gebruikt voor het verschepen van peper, maar ook andere producten zoals rubber, hout, aardolie, kolen, goud en diamanten worden daar overgeslagen.

De geschiedenis van het ontstaan van Banjarmasin werd beschreven in "de Sage van de Banjar" of "Hikayat Banjar".

 

Wij kunnen een op maat reis samenstellen voor iedere leeftijd. Zo hebben we ervaring met reizen met kinderen, tieners en jongeren en hebben we zelf de halve wereld gezien met een backpack. Vraag hier informatie voor jouw reis aan.

 

Bedrijfsgegevens

go Indonesia
Veenwortelstraat 107
6841KL Arnhem
Kamer van Koophandel 61291811
SNS IBAN NL09 SNSB 090 2344 242

Contact

T: 026-3219588
M: 06-44137031
E: info@go-indonesia.nl

Lid VvKR.

 

GGTO

Back to top